×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Διατροφή

Το καλοκαίρι εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις. Οι τροφικές δηλητηριάσεις εκδηλώνονται όταν τοξικές ουσίες εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό δια μέσου της τροφής. Οι τοξικές ουσίες μπορεί να έχουν παραχθεί από μικροοργανισμούς ή να υπήρχαν εξ' αρχής στο τρόφιμο(π.χ. μύκητας από μανιτάρι ή τοξίνη από μύδι). Και λόγω κακής συντήρησης του τροφίμου, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Τα συνήθη συμπτώματα, με τα οποία εκδηλώνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις , περιλαμβάνουν πυρετό , κεφαλαλγία , μυαλγίες, έντονη εφίδρωση , κοιλιακό πόνο, ναυτίες, εμετούς, ανορεξία, και διάρροιες. Συνήθως εκδηλώνονται 2 με 6 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής , ενώ πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μισή ώρα ή μετά από εβδομάδες. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται τόσο από το είδος της τοξίνης ή του μικροοργανισμού όσο και την ποσότητα κατανάλωσης. Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των τροφικών δηλητηριάσεων , είναι η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια κ.α. ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος συνδράμει στην ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Το εκτεθειμένο φαγητό σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύει να μολυνθεί από έντομα– και κυρίως η παραμονή του μαγειρεμένου φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου , Επίσης η κακή συντήρηση των…
Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την μακροβιοτική διατροφή αναζητούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που ενσωματώνει την σωματική, πνευματική, και πλανητικών υγείας. Η μακροβιοτική διατροφή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πλούσια σε ίνες διατροφή που αποτελείται κατά κύριο λόγο χορτοφαγική διατροφή, με έμφαση δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Επιπλέον, η μακροβιοτική διατροφή είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα από τα προϊόντα σόγιας. Επειδή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δίαιτες υψηλές σε φυτικές ίνες συστήνεται συχνά για τον καρκίνο και άλλες χρόνιες παθήσεις, η μακροβιοτική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί από άτομα με αυτούς τους όρους. Η περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να είναι προστατευτική και να μειωθεί ο κίνδυνος των οιστρογόνων που σχετίζονται με καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί κατά πόσον η μακροβιοτική διατροφή είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου και τη θεραπεία. Τα άτομα με σοβαρές ιατρικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος ή το AIDS θα πρέπει να επιδιώκουν πάντα την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν τη διατροφή, επειδή άκουσα ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένειά τους, αλλά Ερευνητικό δεν τεκμηρίωσε τους ισχυρισμούς αυτούς. Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της μακροβιοτικής διατροφής; • Ολόκληρα τα σιτάρια αντιστοιχούν συνήθως…
Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι η έλλειψη πρωτεϊνών και η έλλειψη σιδήρου.  Τα προβλήματα αυτά είναι δυνατό να αποφευχθούν αν προσέξουμε κάποιους συνδυασμούς σωστά επιλεγμένων τροφών.   Ας φαντασθούμε πως ένα μόριο πρωτεΐνης είναι σαν ένα κομπολόι, που αποτελείται από διαφορετικές χάντρες (κόκκινες, πράσινες, θαλασσιές, κ.τ.λ.), τις οποίες ονομάζουμε αμινοξέα.  Κάθε πρωτεΐνη (κομπολόι) αποτελείται και από διαφορετικά αμινοξέα (χάντρες).  Ο οργανισμός παίρνει τις πρωτεΐνες από τις τροφές, τις διασπά στα αμινοξέα τους και με αυτά συνθέτει άλλες, δικές του πρωτεΐνες.Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι καμία πρωτεΐνη δεν χρησιμοποιείται όπως παίρνεται από τις τροφές, αλλά διασπάται στα επιμέρους συστατικά της, δηλ. τα αμινοξέα, για να χρησιμοποιηθούν τα τελευταία στο σχηματισμό άλλων πρωτεϊνών.Ο οργανισμός, πέρα από τις ικανότητες που έχει να συνθέτει δικές του πρωτεΐνες, έχει επίσης την ικανότητα να συνθέτει και διάφορα αμινοξέα.  Yπάρχουν κάποια αμινοξέα,  απαραίτητα για τον οργανισμό, που ονομάζονται ακριβώς «απαραίτητα», γιατί δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό.  Μόνο στο κρέας, στο ψάρι, στο γάλα και στο αβγό, μπορούμε να τα βρούμε όλα τα αμινοξέα και στην σωστή αναλόγια , δηλαδή σε ότι ακριβώς απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της νηστείας.Η αποχή λοιπόν, των πρωτεϊνών (και των αμινοξέων τους) ζωικής προέλευσης μας αναγκάζει να αναζητήσουμε…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15051 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7154 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6746 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6214 hits