×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Η τροφή μας βοηθά στην συναισθηματική μας διάθεση!!
21 Ιαν
2015

Η τροφή μας βοηθά στην συναισθηματική μας διάθεση!!

Κατηγορία Διατροφή

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αναζωογονεί τον ψυχικό μας κόσμο και μας κάνει περισσότερο ευδιάθετους και ευτυχισμένους.

Η ψυχική διάθεση επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο διατροφής.

Παρότι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η διατροφή επιδρά ευεργετικά στη συναισθηματική κατάσταση δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Oι ενδογενώς παραγόμενες ουσίες που βρίσκονται σε διάφορες τροφές επηρεάζουν ευνοϊκά τη διάθεση και την συμπεριφορα μας .

Ονομαστικά : είναι η σεροτονίνη, οι κατεχολαμίνες (ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, νορ-αδρεναλίνη) και οι ενδορφίνες.

Η σεροτονίνη : Είναι ένας ισχυρός νευροδιαβιβαστής που παράγεται στον εγκέφαλο και μας προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και καλή διάθεση.

Η σεροτονίνη επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Μας κάνει πιο αισιόδοξους και ευτυχισμένους, βοηθά στον ήρεμο ύπνο, την διάθεση για σεξ, την θερμοκρασία του σώματος και την διάθεση για επικοινωνία που έχει ο καθένας.

Είναι υπεύθυνη για την καλή διάθεση, την ηρεμία και λογική σκέψη (έλλειψη σεροτονίνης προκαλεί κακή διάθεση και «στραβή» σκέψη). Όταν υπάρχει αυξημένη σεροτονινη στο σώμα αισθανόμαστε ήσυχοι και πλήρεις.

Η σεροτονίνη παράγεται στον οργανισμό από το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (όπως και η μελατονίνη). Απαραίτητο αμινοξύ σημαίνει ότι δεν το παράγει το σώμα και θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθεί από τη διατροφή.

Τέλος, η σεροτονίνη επηρεάζει την όρεξη (αυξάνει το αίσθημα κορεσμού), τον ύπνο, τη διάθεση για σεξ και την θερμοκρασία του σώματος.

Όταν υπάρχει χρόνια έλλειψη σεροτονίνης παρουσιάζονται ορισμένες παθήσεις όπως κατάθλιψη, φόβος, διαταραχές της τροφής, διαταραχές ύπνου, αδυναμία απόδοσης και ημικρανίες.

«Αδερφή» της σεροτονίνης είναι η ντοπαμίνηη οποία προκαλεί ευφορία και συγχρόνως διεγείρει την προσοχή και τη μάθηση και σχετίζεται με την κίνηση.

στα επόμενα νευρικά κύτταρα.

Τροφές που περιέχουν σεροτονίνη.

Σεροτονίνη περιέχουν σε αξιόλογη ποσότητα μόνο σε ορισμένα είδη καρυδιών. Πιο μικρές ποσότητες περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης η μαύρη σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη και σεροτονίνη. Συνηθίζεται να λέγεται ότι η σοκολάτα αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και μ’ αυτό τον τρόπο ανεβάζει την ψυχολογική διάθεση. Αλλά η σοκολάτα ανεβάζει τη διάθεση και λόγω άλλων διεγερτικών ουσιών όπως είναι η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική διότι χρειάζεται για τη μετατροπή της τρυπροφάνης σε σεροτονίνη.

Πρέπει τέλος, να επισημανθεί ότι καλή μεν η σεροτονίνη αλλά παν μέτρον άριστον. Τα άτομα που ακολουθούν αντικαταθλιπτική αγωγή υπάρχει περίπτωση να εμφανίσουν το λεγόμενο ”σύνδρομο σεροτονίνης ή σεροτονινεργικό σύνδρομο” λόγω υπερβολικής συσσώρευσης της ορμόνης στον οργανισμό τους ειδικά σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εμφανίζεται υψηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, αποπροσανατολισμός, σπασμοί, κράμπες και αυξημένη αίσθηση ζέστης. Οπότε δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε υπερβολές με την σεροτονίνη.



Οι τροφές που φτιάχνουν τη διάθεση


Καρύδια: καθημερινή κατανάλωση

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές αμινοξέων, ωφέλιμων λιπαρών, εχουν υδατανθράκων αργής καύσης που δεν επιρεάζουν το ζάκχαρο , οι βιταμινες είναι κυριώς το σύμπλεγα βιταμινών Β, εχουν μαγνησίου και αντιοξειδωτικών.

Διατηρούν σταθερότερα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία, επιταχύνουν τη μεταφορά των νευροδιαβιβαστών, ενώ συγχρόνως ενισχύουν το ενεργειακό δυναμικό του μεταβολισμού.
Τρώτε 2-3 καρύδια καθημερινά. Καταναλώστε τα καρύδια μαζί με φρούτα για να προσλάβετε επιπλέον βιταμίνη και ενισχύεται και οι βιοδιαθεσιμότητα των φυτοθρεπτικών τους.

Καφές: με μέτρο και προσοχή
Σε μικρές δόσεις, όχι παραπάνω από 2 φλιτζάνια ημερησίως, ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία.

Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση δημιουργεί υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, εκνευρισμό και συχνά εριστική διάθεση και υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας.

Αν πίνετε πολλούς καφέδες αντικαταστήστε σταδιακά ένα μέρος τους με τσάι ή άλλα φυτικά ροφήματα μικρότερης περιεκτικότητας σε καφεΐνη. Μην πίνετε καφέδες μετά το απόγευμα διότι η καφεΐνη δρα αρνητικά στην ποιότητα του ύπνου και αναστέλλει τα σήματα χαλάρωσης που στέλνονται από τα νευρικά κύτταρα.


Κρέας άπαχο: απολύτως απαραίτητο

Τρώγοντας το ψαχνό γαλοπούλας, κοτόπουλου, μοσχαριού ή χοιρινού προσλαμβάνουμε πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β, συστατικά απαραίτητα για το νευρικό σύστημα. Ακόμα η χοληστερόλη, εφόσον διατηρείται σε φυσιολογική στάθμη στο αίμα, βοηθάει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και στην παραγωγή ορμονών, ενώ τα αμινοξέα διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης και νορ-αδρεναλίνης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ετοιμότητα και την ενεργητικότητα.
Συμβουλή: Καταναλώστε 2 φορές εβδομαδιαίως πουλερικά χωρίς την πέτσα και άλλη μία άπαχο κόκκινο κρέας. Ως τρόπος μαγειρέματος προτείνεται το βράσιμο, ενώ η ποσότητα της μερίδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος της παλάμης σας.

Λιπαρά ψάρια: περισσότερα και πιο συχνά
Μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από τα ψάρια, συνεισφέρει στη βελτίωση του ψυχισμού και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης και ευνοώντας έτσι την καλή διάθεση.
Συμβουλή: Τρώτε τουλάχιστον 2-3 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως, κυρίως βραστά.

Μπανάνα: μία την ημέρα κάνει τη θλίψη πέρα
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί ένα θαυμάσιο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, επειδή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης, διατηρεί ανεβασμένα για περισσότερη ώρα τα επίπεδα σεροτονίνης.
Συμβουλή: Η μπανάνα δεν πρέπει να συνδυάζεται με άλλα φρούτα ή να τρώγεται με γεμάτο στομάχι, π.χ. μετά από γεύμα. Εάν όμως δεν χρειάζεστε άμεση ενεργειακή τόνωση, είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ή σπόρους, προτιμότερο με καρύδια, αμύγδαλα ή ηλιόσπορους, γιατί έτσι μειώνετε το γλυκαιμικό της δείκτη και τα σάκχαρά της απορροφώνται πιο αργά.

Όσπρια: στην πρώτη γραμμή της διατροφής
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας, γιατί ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και στο πεπτικό σύστημα. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή και άλλων νευροδιαβιβαστών, ενώ συμβάλλουν επίσης στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου, αποτρέποντας έτσι τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.

Συμβουλή: Τρώτε 1 μικρή μερίδα οσπρίων κάθε δεύτερη ημέρα ή μια κανονική τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως. Για παράδειγμα, προσθέστε φασόλια στις σαλάτες λαχανικών και φακές στο ρύζι ή στα ζυμαρικά ή φτιάξτε ρεβίθια με ταχίνι (χούμους).

Δοκιμάστε επίσης κάποιο προϊόν σόγιας ως κύριο μεσημεριανό πιάτο αντικαθιστώντας το κρέας.

Πιπεριές και πιπερόριζα: σχεδόν σε κάθε γεύμα

Τόσο οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων) όσο και η πιπερόριζα (τζίντζερ) είναι ισχυρά αντικαταθλιπτικά και βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη σωματική θερμοκρασία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι πιπεριές ευνοούν επίσης την ευδιαθεσία αυξάνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα, κατάσταση που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών.

Συμβουλή: Προσθέστε καθημερινά τριμμένη πιπερόριζα στα φαγητά και πιπεριές διαφορετικών χρωμάτων στις σαλάτες λαχανικών.

Σοκολάτα: αραιή κατανάλωση, σε πολύ μικρές ποσότητες

Την αποκαλούν «γλυκό της παρηγοριάς» γιατί αμβλύνει την καταθλιπτική διάθεση. Η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που βελτιώνουν τα επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης, τρυπτοφάνη που αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και επίσης σε καφεΐνη, σελήνιο, μαγνήσιο και φλαβονοειδή που προκαλούν τόνωση και ενισχύουν με τον τρόπο τους την καλή διάθεση. Ωστόσο, η συχνή ή σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσή της μπορεί να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία τροφοεξάρτησης.

Συμβουλή: Μην καταναλώνετε περισσότερα από 20-25 γραμμάρια σοκολάτας τη φορά, κι αυτό όχι περισσότερες από 1-2 φορές εβδομαδιαίως. Προτιμήστε τις σοκολάτες που περιέχουν περισσότερη κακαόμαζα και λιγότερο γάλα και ζάχαρη, αποφύγετε όσες έχουν περισσότερο βούτυρο κακάο. Ιδιαίτερα καλή επιλογή είναι η πικρή σοκολάτα («μαύρη») με περιεκτικότητα σε κακάο πάνω από 65%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

20166 hits

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

9266 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

9179 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

8304 hits