×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Τι είναι μακροβιοτική διατροφή ;
20 Μαρ
2015

Τι είναι μακροβιοτική διατροφή ;

Κατηγορία Διατροφή

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Α μέρος

Η μακροβιοτική διατροφή είναι στηριγμένη στην κατανάλωση ισορροπημένων, φυσικών τροφών και αποτελεί έναν ευέλικτο, ασφαλή τρόπο διατροφής που σας βοηθάει να βρίσκετε εκείνες τις τροφές που είναι κατάλληλες για τον οργανισμό σας.

Τροφές για καλή υγεία

Οι τροφές που τρώμε είναι το πρώτο πράγμα που επηρεάζει την υγεία μας, γι’ αυτό και η μακροβιοτική διατροφή εστιάζει στα στοιχεία των τροφών που καταναλώνονται από τις πιο υγιείς κοινωνίες του κόσμου και έχει σε όλα τα κριτήρια της υγιεινής διατροφής.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λίπη, υψηλό περιεχόμενο μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών και υψηλή περιεκτικότητα σε σύμπλοκους υδατάνθρακες .

Τα συστατικά τα οποία πρωταγωνιστούν ως εκ τούτου έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τα μενού είναι ισορροπημένα στην περιεκτικότητα ιχνοστοιχείων και προπαντός στην ισορροπία νατρίου , καλίου και όξινων , αλκαλικών στοιχείων.

Είναι προσεγμένη όσον αφορά την ποικιλία και τον τρόπο μαγειρέματος.

Η μακροβιοτική διατροφή λειτουργεί σε πολλά και διαφορετικά βιοχημικά επίπεδα. Μπορεί να εφαρμοστεί για να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια ή για ένα καλλίγραμμο σώμα ή για να βελτιώσουμε το πνεύμα μας, επίσης η εφαρμογή της βοηθά στην μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.

Μπορούμε να την ακολουθήσουμε επί ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να αισθανθούμε καλύτερα . Εφαρμόζοντας την μια φορά την εβδομάδα διαπιστώνουμε ότι το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα , εάν την δοκιμάσουμε επί τρεις μήνες , θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην βελτίωση της υγείας μας.

Η επιλογή των τροφών που καταναλώνεται ασκεί στον οργανισμό μια επίδραση που προχωράει πολύ πιο πέρα από την ευχαρίστηση της γεύσης .

Στην ολιστική προσέγγιση υπάρχει ο όρος ‘’είμαστε ότι τρώμε ‘’ καθώς τα κύτταρα μας φτιάχνονται από τις τροφές που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε . Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως μια τροφή μπορεί να μας επηρεάζει μακροπρόθεσμα . Η μακροβιοτική σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά συστατικά, οι συνδυασμοί μεταξύ τους και οι τρόποι μαγειρέματος αλληλεπιδρούν με το πεπτικό μας σύστημα και επηρεάζουν την ποιότητα του αίματος και τελικά , οικοδομούν στο πνεύμα και σώμα.

Η φωνή του σώματος

Τρώγοντας κανείς μακροβιοτικά φτάνει σε ένα σημείο που το σώμα αρχίζει να ‘’καταλαβαίνει’’ ποιες τροφές του αρμόζουν καλύτερα γι’ αυτό.

Μερικές φορές παραβλέπουμε κάθε σύνδεση μεταξύ τροφής που τρώμε και τα συμπτώματα και την επίδραση που μπορεί να μας προκαλέσει καταναλώνοντας .

Ωστόσο το σώμα μας διατηρεί την ‘’μνήμη ‘’ όπου είναι καταχωρημένα όλες οι τροφές που έχουμε καταναλώσει και με ποιον τρόπο το σώμα μας αντέδρασε σε αυτές τις τροφές.

Έτσι το σώμα μας γνωρίζει ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε μια τροφή που είναι δυσανεκτική , επιδρά ανάλογα .

Φυσικές, ζωντανές τροφές

Οι φυσικές τροφές, είναι πολύ σημαντικές στη μακροβιοτική διατροφή.

Λέγονται ζωντανές γιατί συλλέγονται και καταναλώνονται ωμές μέχρι την στιγμή που θα μαγειρευτούν , διατηρούν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας του και μετά το μαγείρεμα .

Αυτήν η ενέργεια τους αλληλεπιδρά με την ενέργεια του σώματος μας . Η ενέργεια που προκύπτει μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε διαφορετικά σε συναισθήματα , μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και να μας εξυψώσει το πνεύμα μας.

Όπως είναι φυσικό, η ενέργεια από τις ζωντανές τροφές είναι περισσότερο ευεργετική από όσο με εκείνη που προέρχεται από τις επεξεργασμένες, κατώτερης ποιότητας τροφές.

Διατηρούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες , οι όποιες επεξεργασμένες οξειδώνονται , χάνοντας μερικά από τα ωφέλιμα στοιχεία τους.

Οι τροφές που μπορούμε να βάλουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο μας είναι :

Το ακατέργαστο ρύζι , η βρόμη , το κριθάρι , τα φρέσκα λαχανικά , τα όσπρια , οι σπόροι , τα φρούτα και οι ξηροί ωμοί καρποί.

12 λόγοι για να επιλέξετε τη μακροβιοτική διατροφή.

 1. Είναι ευρεία ποικιλότροπη διατροφή, που αποτελείται πρωταρχικά από δημητριακά, λαχανικά, ψάρι, φασόλια , σπόροι , φρούτα και ξηρούς καρπούς.
 2. Πολλοί άνθρωποι διατείνονται ότι η μακροβιοτική διατροφή τους βοήθησε να αναρρώσουν από ασθένειες .
 3. Είναι μια ευέλικτη προσέγγιση του τρόπου διατροφής που μπορεί να ακολουθηθεί επί μερικές ημέρες ή και για μια ολόκληρη ζωή.
 4. Χρησιμοποιώντας τις αρχές της μακροβιοτικής μπορείτε να επιλέγετε και να παρασκευάζετε τις τροφές, έτσι ώστε να αλλάζετε τον τρόπο με τον όποιο αισθάνεστε.
 5. Μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε, αρκεί να γνωρίζεται ποιες είναι οι πιθανές επιδράσεις της κάθε συγκεκριμένης τροφής και να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια καλή υγεία.
 6. Η μεγάλη ποσότητα ινών που υπάρχει στη μακροβιοτική διατροφή διατηρεί υγιές το πεπτικό σας σύστημα.
 7. Με το να έχει μικρή ποσότητα κορεσμένων λιπών, η μακροβιοτική διατροφή ενισχύει την ποιότητα του αίματος σας, βελτιώνοντας το κυκλοφορικό σύστημα και τη λειτουργία της καρδιάς σας.
 8. Έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , οι μακροβιοτικές τροφές ενισχύουν ακόμα και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους και την εξασφάλιση συναισθηματικής σταθερότητας.
 9. Οι μακροβιοτικές τροφές είναι καλά ισορροπημένες όσον αφορά τα όξινα και τα αλκαλικά στοιχεία , καθώς επίσης και το νάτριο και το κάλιο.
 10. Η επικράτηση των σύμπλοκων υδατανθράκων στη μακροβιοτική διατροφή σημαίνει ότι τα γεύματα της προσφέρουν άφθονη διατηρούμενη ενέργεια, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη αντοχή.
 11. Η γενική μακροβιοτική διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο , ασβέστιο , καθώς και άλλες μεταλλικές ουσίες και βιταμίνες.
 12. Η μακροβιοτική είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγιεινή διατροφή , που εμπερικλείει τα πάντα, από την επιλογή καλών συστατικών μέχρι τις σωστές μεθόδους μαγειρέματος και κατανάλωσης των τροφών.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δείξω το πώς η μακροβιοτική διατροφή μπορεί να ενσωματωθεί σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και πως κάνοντας μικρές αλλαγές στην διατροφή , συνάμα με την θεραπευτική αγωγή σας , μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη που προσφέρει σε όλους μας η καλή , υγιεινή τροφή – από την φύση και όχι από το εργοστάσιο.

Από την Κύρου Μαρία , Διατροφολόγο N.D. Bsc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

20170 hits

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

9269 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

9181 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

8308 hits