×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

ΝΗΣΤΕΙΑ
22 Νοε
2017

ΝΗΣΤΕΙΑ

Κατηγορία Νηστεία

Τις μέρες αυτές πολλοί από εμας νηστεύουμε τηρώντας τις θρησκευτικές μας παραδόσεις. Η νηστεία αποτελεί ένα θεραπευτικό και κυρίως, προληπτικό μέσο κατά οποιασδήποτε σωματικής, ψυχικής ή πνευματικής αρρώστιας που σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, βοηθάει σε μια θετικότερη αντιμετώπιση των πραγμάτων και των γεγονότων γύρω μας επιτρέποντάς μας να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι συμβαίνει διατροφικά με τη νηστεία

Ενεργειακά δεν φαίνεται να έχουμε διαφορές με την φυσιολογική μας διατροφή. Αν εξαιρέσουμε τις αυστηρές νηστείες (μόνο λαχανικά, όχι λάδι ) παρατηρείται μόνο μια μικρή διαφοροποίηση στα μακροστοιχεία της ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή κατά την νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες , φυτικά λίπη και  μειώνεται αυτή που προέρχεται από πρωτείνες . Η μείωση του ζωικού λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα ) πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας. Ωστόσο ιδιαίτερα την προσοχή μας θα πρέπει να την εστιάσουμε σε αυτούς που δεν τρώνε ψάρι μειώνοντας έτσι την πρόσληψη στο διαιτολόγιό τους των περίφημων πλέον ω-3 λιπαρών οξέων και πιο συγκεκριμένα του DHA και του EPA. Τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της πνευματικής μας ανάπτυξης και η έλλειψή τους προκαλεί νευρικές διαταραχές και κατάθλιψη. Κανείς βέβαια δεν ισχυρίζεται πως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε αυτούς που νηστεύουν, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα σε αυτούς που είτε νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε είχαν προ νηστείας χαμηλές προσλήψεις σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Το κύριο πλεονέκτημα της νηστείας

Το μεγάλο όμως διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι ενώ ή μέση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμένες χώρες είναι 12-18 γραμ./ μέρα με RDA (μέση ημερήσια διαιτητική πρόσληψη)30γραμ./μέρα ,παρατηρήθηκε ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων λαχανικών και οσπρίων φτάνει τα 30-42 γραμ,/μέρα. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα ,συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών ,φρούτων ,ακατέργαστων δημητριακών και λαδιού (κυρίως ελαιολάδου)θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με καροτίνες (β-καροτίνη,λικοπίνη ),βιοφλαβονοειδή (κουερσιτίνη)και βιταμίνες που είναι γνωστά πλέον για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Έλλειψεις διαφόρων θρεπτικών συστατικών που παρατηρούνται κατά τη νηστεία και πως αναπληρώνονται

Το μείζον θέμα κατά την διάρκεια της νηστείας είναι η επάρκεια των ημερήσιων αναγκών όπως  πρωτεϊνών που τρέφουν τους μυς και είναι σημαντικές για την διατήρηση ενζύμων, αμυνοξέων και διαφόρων άλλων σημαντικών στοιχείων που χρειάζονται για την ισορροπία των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος και για κάθε κυτταρικό επίπεδο. 

Η μειωμένη πρόσληψη πρωτείνης δεν επηρεάζει το ισοζύγιο αζώτου του οργανισμού ειδικά όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα.

Οι πρωτεϊνες υπάρχουν στα τρόφιμα και κυρίως ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια , αβγά, γαλακτοκομικά ) αλλά και στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όσπρια, λαχανικά , ξηροί καρποί , δημητριακά). Η διαφορά είναι ότι οι πρωτεϊνες των ζωικών τροφίμων περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι δηλαδή πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας ενώ τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν ορισμένα από αυτά.

Οι βασικοί συνδυασμοί που δίνουν πλήρη πρωτεϊνη είναι πολύ απλοί:

1) Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα) και δημητριακά (ρύζι, σιτάρι, κριθαράκι, καλαμπόκι, βρώμη, κινόα, φαγόπυρο, σίκαλη, αμάρανθος)

2) Όσπρια και ξηροί καρποί.

Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ ,τανίνες)που υπάρχουν στις τροφές αυτές . Είναι αλήθεια ότι ο σίδηρος αφομοιώνεται στον οργανισμό  από το κρέας κατά 95% από το ψάρι κατά 85%, ενώ από τις φυτικές πηγές κατά ποσοστό 3%-7%. 

Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε το διατροφολόγιο μας με εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και με κάποιες φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο όπως: σπανάκι, φακές, ελιές, μαϊντανός, ρεβίθια, δαμάσκηνα. Θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιο άλλο τρόφιμο που περιέχει βιταμίνη C όπως πορτοκάλι, λεμόνι, κουνουπίδι, πιπεριές, ντομάτες . Έτσι θα αυξηθεί το ποσοστό απορρόφησης τους.

Δεν είναι όμως ο σίδηρος, η βιταμίνη β-12 και το φυλλικό οξύ , δυο βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, προσλαμβάνονται και αυτές σε μικρές ποσότητες γιατί κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο ζωικές τροφές. Έτσι για τα τρία αυτά στοιχεία : σίδηρο ,β12 ,φυλλικό οξύ ,παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις τους στο αίμα σε παρατεταμένη νηστεία. 

Όσον αφορά την βιταμίνη Β12 είναι η μόνη που βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές , ωστόσο τα θαλασσινά καθώς επιτρέπονται στην νηστεία πριν τα Χριστούγεννα την προμηθεύουν σε επάρκεια. 

Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαραιτήτως αν δεν υπάρχει προ νηστείας μειωμένη πρόσληψή τους ή δεν έχουμε αυξημένες απώλειες σιδήρου κατά την διάρκεια της νηστείας (π.χ αιμορραγίες, έμμηνος ρύση ).Συμπερασματικά ,ειδικότερα για τις γυναίκες που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η εύκολη κόπωση ,οι ζαλάδες και η αδυναμία , θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια ,δημητριακά (συνήθως είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο και τα θαλασσινά). Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C.

Το ασβέστιο βρίσκεται άφθονο σε πολλές φυτικές τροφές όπως στα αμύγδαλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αποξηραμένα σύκα, το ταχίνι , τα πορτοκάλια και τα προϊόντα σόγιας όπως γάλα , τυρί και τόφου.

Τέλος η βιταμίνη D που μπορούμε να την βρούμε σε διάφορα φυτικά έλαια και λίπη (ξηρούς καρπούς , φυστικοβούτυρο, σουσάμι) καθώς επίσης και στον καθημερινή έκθεση στον ήλιο.

Πόσο ωφέλιμη ή επικίνδυνη είναι η νηστεία, ποια τα αποτελέσματά της

Αναμφίβολα λοιπόν η νηστεία όταν γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα συμβάλλει πραγματικά στην σωματική μας αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και την γνώμη του ειδικού χρειαζόμαστε όταν νηστεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋπόθεσης μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Τα αποτελέσματα της νηστέιας είναι : αυξημένη ζωντάνια και ενεργητικότητα, πνευματική διαύγεια, ξανάνιωμα και λάμψη του δέρματος και τέλος μια πολύ ευχάριστη ψυχική διάθεση που ακτινοβολεί στο πρόσωπο του ανθρώπου που εφάρμοσε την νηστεία.

Απο την Διατροφολόγο Κύρου Μαρια 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

21023 hits

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

9754 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

9501 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

8775 hits