Το καλοκαίρι εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις. Οι τροφικές δηλητηριάσεις εκδηλώνονται όταν τοξικές ουσίες εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό δια μέσου της τροφής. Οι τοξικές ουσίες μπορεί να έχουν παραχθεί από μικροοργανισμούς ή να υπήρχαν εξ' αρχής στο τρόφιμο(π.χ. μύκητας από μανιτάρι ή τοξίνη από μύδι). Και λόγω κακής συντήρησης του τροφίμου, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Τα συνήθη συμπτώματα, με τα οποία εκδηλώνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις , περιλαμβάνουν πυρετό , κεφαλαλγία , μυαλγίες, έντονη εφίδρωση , κοιλιακό πόνο, ναυτίες, εμετούς, ανορεξία, και διάρροιες. Συνήθως εκδηλώνονται 2 με 6 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής , ενώ πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μισή ώρα ή μετά από εβδομάδες. Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται τόσο από το είδος της τοξίνης ή του μικροοργανισμού όσο και την ποσότητα κατανάλωσης. Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των τροφικών δηλητηριάσεων , είναι η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια κ.α. ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος συνδράμει στην ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Το εκτεθειμένο φαγητό σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύει να μολυνθεί από έντομα– και κυρίως η παραμονή του μαγειρεμένου φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου , Επίσης η κακή συντήρηση των…