×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Οι τροφικές δηλητηριάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες
08 Απρ
2013

Οι τροφικές δηλητηριάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες

Κατηγορία Χρήσιμα

Το καλοκαίρι εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις εκδηλώνονται όταν τοξικές ουσίες εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό δια μέσου της τροφής.

Οι τοξικές ουσίες μπορεί να έχουν παραχθεί από μικροοργανισμούς ή να υπήρχαν εξ' αρχής στο τρόφιμο(π.χ. μύκητας από μανιτάρι ή τοξίνη από μύδι). Και λόγω κακής συντήρησης του τροφίμου, αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ.

Τα συνήθη συμπτώματα, με τα οποία εκδηλώνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις , περιλαμβάνουν πυρετό , κεφαλαλγία , μυαλγίες, έντονη εφίδρωση , κοιλιακό πόνο, ναυτίες, εμετούς, ανορεξία, και διάρροιες.

Συνήθως εκδηλώνονται 2 με 6 ώρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής , ενώ πιο σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί μετά από μισή ώρα ή μετά από εβδομάδες.

Η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτάται τόσο από το είδος της τοξίνης ή του μικροοργανισμού όσο και την ποσότητα κατανάλωσης.

Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των τροφικών δηλητηριάσεων , είναι η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, εντεροβακτήρια κ.α.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος συνδράμει στην ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Το εκτεθειμένο φαγητό σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύει να μολυνθεί από έντομα– και κυρίως η παραμονή του μαγειρεμένου φαγητού σε θερμοκρασία δωματίου , Επίσης η κακή συντήρηση των τροφίμων αν το φαγητό δεν διατηρηθεί σωστά στο ψυγείο , είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση.

Τα ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οι διακοπές μπορούν να καταλήξουν σε τροφική δηλητηρίαση , δεδομένο ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (συχνό πλύσιμο χεριών).

Χρήσιμες συμβουλές από τον Ε.Φ.Ε.Τ.
• Ελέγχετε χρώμα, οσμή και γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.
• Δεν αγοράζετε και δεν αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
• Τοποθετείτε στο ψυγείο τα ευάλωτα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση υπό ψύξη, όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.
• Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό και πάντα πριν από κάθε γεύμα.
• Αγοράζετε γαλακτοκομικά προϊόντα μόνο από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.
• Τρώτε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.
• Δεν τρώτε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα ωμά θαλασσινά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν από κάποια νοσήματα, π.χ. ηπατικές ασθένειες.
• Δεν αγοράζετε φαγώσιμα από πλανόδιους.
• Δεν αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.ά.), γιατί αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς στη μεταφορά και διάθεση των παγωτών στα σημεία πώλησης.
• Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγεία ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζετε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.
• Δεν αφήνετε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
• Δεν τοποθετείτε το ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνετε πρώτα πολύ καλά.
• Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως καμένο.
• Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάτε στο ψυγείο και πριν το καταναλώσετε το ξαναζεσταίνετε, έτσι ώστε στο κέντρο του να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60° C.
• Ζητάτε πάντα τα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια να είναι καλοψημένα.
• Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7° C).
• Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτοκομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η αποφυγή των τροφίμων που είναι ευάλωτα στις τροφοδηλητηριάσεις είναι το μολυσμένο νερό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν συντηρήθηκαν καλά, καθώς και η εφαρμογή των αρχών υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων, καθιστά πρωταρχικής σημασίας προκειμένου την προφύλαξη των τροφικών δηλητηριάσεων. Επίσης ο διαχωρισμός των ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες στην ψύξη και η τήρηση των συνθηκών υγιεινής στο ψυγείο, κάνοντας συχνό καθαρισμό προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος των τροφικών δηλητηριάσεων. Το κρέας , το ψάρι και τα πουλερικά θα πρέπει να συντηρούνται στην ψύξη για 1 έως 2 μέρες .

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΦΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ

Στις τροφικές δηλητηριάσεις απαιτείται ειδική θεραπεία καθώς παρουσιάζονται σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο κατά την διάρκεια της ανάρρωσης καθοριστικής σημασίας είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και λίγη γλυκόζη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα διάφορα αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι) με λίγη ζάχαρη καθώς και οι χλιαρές σούπες, κατά προτίμηση ζωμοί χωρίς λαχανικά.

Τις πρώτες ημέρες μετά την εκδήλωση μιας τροφικής δηλητηρίασης πρέπει να ακολουθείτε πολύ προσεγμένη διατροφή, με μικρά συχνά γεύματα και τρόφιμα που δεν ερεθίζουν τον γαστρεντερικό βλεννογόνο, διότι στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Για να μην παραταθούν τα συμπτώματα από τις τροφικές δηλητηριάσεις προτιμώνται τροφές εύπεπτες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο λαπάς, η πατάτα, ο φιδές, η φρυγανιά με λίγο τυρί άπαχο, οι σούπες με ρύζι και ο πουρές πατάτας, αρκεί να είναι φτιαγμένος με γάλα με λίγα λιπαρά και χωρίς βούτυρο, γιατί τα λίπη είναι δύσπεπτα Επίσης, τις πρώτες ημέρες μετά από τροφικές δηλητηριάσεις, αλλά και μέχρι την ανάρρωση, αποφεύγετε το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ωμά λαχανικά και τα φρέσκα φρούτα.

Μετά από δύο 24ώρα από την τροφική δηλητηρίαση μπορείτε να φάτε ένα μπιφτέκι χωρίς καρυκεύματα, ψητό ή βραστό κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), ψάρι άπαχο και κρέας, χωρίς πολλά λαχανικά, μπαχαρικά και σάλτσες, ενώ επιτρέπονται και οι ζωμοί από το κρέας ή το ψάρι. Όταν νιώσετε καλύτερα μπορείτε να προσθέσετε στην διατροφή σας βραστά λαχανικά (κολοκύθια, καρότα, μπρόκολο), κομπόστες φρούτων ή κάποια επεξεργασμένα δημητριακά και σταδιακά να επανέλθετε στην φυσιολογική μας διατροφή.

Στις ευπαθείς ομάδες που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις μολύνσεις και είναι πιθανό να παρουσιαστούν σημαντικές επιπλοκές από μια τροφική δηλητηρίαση. Επιβάλλεται ιατρική επέμβαση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώνονται οι τροφικές δηλητηριάσεις, με κύριο μέλημα την αναπλήρωση των χαμένων υγρών και των ηλεκτρολυτών από τις έντονες διάρροιες και τους εμετούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

14661 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7027 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6637 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6128 hits