×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Ενημέρωση

Φως στη συμπεριφορά του ελληνικού κοινού σε θέματα διατροφής έριξε η έρευνα «Διατροφικές Στάσεις, Αντιλήψεις και Συνήθειες των Ελλήνων Πολιτών», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. 2.023 άτομα, ηλικίας από 15 ετών και άνω, από όλη την χώρα απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, τη στάση τους απέναντι στη Μεσογειακή διατροφή, τη στάση τους απέναντι στην κατανάλωση και τη συντήρηση των τροφίμων, την παρασκευή των γευμάτων καθώς και ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.Τα συμπεράσματα απέχουν πολύ από το ιδανικό μοντέλο διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, δείχνουν, ότι οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο 3,4 γεύματα τη μέρα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καθώς και ένα (1,1) ενδιάμεσο γεύμα ημερησίως. Από αυτούς, ωστόσο, οι 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν τρώνε πρωινό, ενώ ο 1 στους 5 ότι τρώει βραδινό στις 22:00 ή αργότερα. Παράδοξο μοιάζει να είναι ότι παρόλο που μόνο το 27% δηλώνει ότι το φαγητό αποτελεί απόλαυση, από το 57% των ερωτηθέντων που τρώνε εκτός σπιτιού, οι 2 στους 3 δείχνουν να προτιμούν τις ταβέρνες και τις ψησταριές. Ταυτόχρονα, το 33% που παραγγέλνει έτοιμο φαγητό από έξω, «λαχταρά» περισσότερο σουβλάκια (64%) και πίτσες (42%). Μήπως, λοιπόν, το φαγητό παίζει…
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο Την αποφυγή του υπερβολικού ψησίματος ή τηγανίσματος των τροφών συστήνει η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος σχηματισμού μιας ουσίας που έχει θεωρηθεί καρκινογόνος. Παράλληλα, εκπονεί καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, σε συνεργασία με χρυσούς Ολυμπιονίκες και με σύνθημα «Επιδιώξτε το χρυσό», δηλαδή τα τρόφιμα να παίρνουν χρυσαφί απόχρωση στο μαγείρεμα και όχι να μαυρίζουν. Η (FSA) προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές, που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Όσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο, τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει. Κι επειδή προς το παρόν δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA, θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι' αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. Επίσης συστήνει στους καταναλωτές να μην διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Όπως αναφέρει, «οι πατάτες…
Η συρρίκνωση που παρατηρείται στον εγκέφαλο καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να επιβραδυνθεί με την ακολούθηση μιας παραδοσιακής, μεσογειακής διατροφής, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Σε μελέτη με εκατοντάδες ηλικιωμένους εθελοντές, οι επιστήμονες από τη Σκωτία, την Αγγλία και τον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο τηρούσαν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, τόσο λιγότερη ατροφία εγκεφάλου είχαν. Οι επιταγές αυτές είναι κατανάλωση κυρίως φυτικής προελεύσεως και μη επεξεργασμένων τροφίμων (φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών), ψαριών και πουλερικών, και σποραδικά κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων, καθώς και χρήση του ελαιολάδου ως κύριας πηγής λίπους στη διατροφή. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Neurology, η η αξιολόγηση ομάδας 562 εθελοντών ηλικίας 73-76 ετών έδειξε πως όσοι τηρούσαν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν σε βάθος τριετίας την μισή ατροφία εγκεφάλου από αυτήν που παρατηρήθηκε στους υπόλοιπους. Ανάλογα ευρήματα είχε και η πολυετής παρακολούθηση άλλων 843 εθελοντών, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1936 και σε ηλικία 70, 73 και 76 ετών συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου. Η ανάλυση αυτή έδειξε πως ακόμα και οι εθελοντές οι οποίοι τηρούσαν εν μέρει τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, είχαν μέση απώλεια όγκου εγκεφάλου πολύ μικρότερη απ’ ό,τι όσοι ακολουθούσαν μια…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

12903 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

6654 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6298 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

5906 hits