×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

4 βήματα για να κόψετε το κάπνισμα.
16 Ιαν
2015

4 βήματα για να κόψετε το κάπνισμα.

Κατηγορία Υγεία & Ζωή

Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία, το πιο σημαντικό παράδειγμα επιλέξιμης ανθυγιεινής συμπεριφοράς και την υπ’ αριθμό ένα προλαμβανόμενη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας. Επιλέγοντας το κάπνισμα, οι άνθρωποι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης τους . Το τακτικό κάπνισμα έχει συσχετιστεί αιτιολογικά με ένα σημαντικό αριθμό νοσημάτων. Η συσχέτιση αυτή αφορά κυρίως κακοήθη νεοπλάσματα, καρδειαγγειακά νοσήματα, καθώς και χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες. Το κάπνισμα ευθύνεται ακόμη για την πρόκληση πολλών νοσημάτων και διαταραχών.

Αν είστε καπνιστής, το πιο σημαντικό βήμα για να βελτιώσετε την υγεία σας είναι να σταματήσετε το κάπνισμα. Το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής συστήνει τα ακόλουθα 4 βήματα για να σταματήσετε το κάπνισμα:

1 ΒΗΜΑ : Η ΑΠΟΦΑΣΗ

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

Σύμφωνα με τα δεδομένα :

  • 5.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Αυτό σημαίνει, ένας θάνατος κάθε 10δευτερόλεπτα.
  • Στην Ελλάδα κάθε χρόνο 20.000 άτομα πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος.
  • Έχει υπολογιστεί ότι κάθε τσιγάρο κόβει 5 λεπτά από τη ζωή του καπνιστή.

Ο ΚΑΠΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟΣ: Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει 4.000 ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Οι πιο σημαντικές βλαβερές ουσίες του καπνού είναι:

Μονοξείδιο του άνθρακα: Μειώνει την ικανότητα του αίματος να οξυγονώνει τους ιστούς και προκαλεί υποξαιμία, που ευνοεί τη δημιουργία ενδοθηλιακών βλαβών στα αγγεία, με συνέπεια την πρόκληση αθηρωσκλήρυνσης.

Ερεθιστικές ουσίες: Αυξάνουν την παραγωγή βλέννας στους βρόγχους και μειώνουν την αποβολή της. Με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, που μπορεί να καταλήξουν σε χρόνια βρογχίτιδα.

Πίσσα: Στην πίσσα οφείλεται η καρκινογόνος δράση του καπνού και είναι υπεύθυνη κατά 90% για την πρόκληση του καρκίνου των πνευμόνων. Επίσης, η πισσα εγκαθίσταται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος και είναι αιτία για το 50% των χρόνιων βρογχίτιδων.

Νικοτίνη: Απορροφάται γρήγορα από την στοματική κοιλότητα και τους πνεύμονες. Ευθύνεται για τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στα αγγεία. Είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση από τον καπνό.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.

Πολλές παθήσεις σχετίζονται αιτιολογικά με το κάπνισμα . Στις κυριότερες απ’ αυτές περιλαμβάνονται : Ισχαιμική καρδιοπάθεια , καρκίνος του πνεύμονα, βλάβη εγκεφαλικών αγγείων , αγγειοπάθεια των κάτω άκρων , καρκίνος του λάρυγγα, του φάρυγγα , του οισοφάγου , της στοματικής κοιλότητας και της ουροδόχου κύστης. Χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα , βρογχικό άσθμα.

Επίσης προκαλεί μείωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, μείωση της αντοχής και των επιδόσεων , πρωινό βήχα, απώλεια της αίσθησης της γεύσης και της όσφρησης.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Τα 2/3 περίπου των καπνιστών επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Πολλοί το επιχειρούν, λιγότεροι όμως τα καταφέρνουν. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και η κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη, γιατί ο κύριος λόγος της αποτυχίας οφείλεται στην εξάρτηση κυρίως από τη νικοτίνη.

Ψυχολογική εξάρτηση και συμπεριφορά . Συνδέεται με επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως είναι η αναζήτηση του πακέτου και του αναπτήρα , το άναμμα του τσιγάρου, οι εισπνοές και εκπνοές του καπνού, το σβήσιμο κ.λ.π.

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ

Είναι το λεγόμενο παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα, εκτός από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία του μη καπνιστή – ερεθισμος των ματιών, του αναπνευστικού συστήματος.κ.α. Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρκίνου του πνεύμονα . Τα παιδιά με γονείς καπνιστές , παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης βρογχίτιδας και πνευμονίας, καθώς και άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

2 ΒΗΜΑ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το δεύτερο βήμα, που είναι η προετοιμασία για την διακοπή του καπνίσματος, είναι το πιο σημαντικό . Η σωστή προετοιμασία οδηγεί στην επιτυχία, αφού μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής . Στην πλειονότητα, όσοι αποτυγχάνουν να σταματήσουν το κάπνισμα είναι γιατί δεν έχουν προετοιμαστεί σωστά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η διακοπή του. Το καλύτερο ''ατού'' για την διακοπή του καπνίσματος, είναι ο ίδιος ο καπνιστής. Μόνο αυτός μπορεί να πάρει την απόφαση και να την τηρήσει.

Τι κάνετε:

  • Βοηθήστε την απόφαση της διακοπής του καπνίσματος να ωριμάσει μέσα σας .
  • Μην προσπαθείτε να αλλάξετε πολλές συνήθειες μαζί.
  • Αναλογιστείτε τις παλιές αποτυχημένες προσπάθειες σας και καταγράψτε τους λόγους για τους όποιους αποτύχατε.

3 ΒΗΜΑ: Η ΠΡΑΞΗ

Κόβω το κάπνισμα . ‘’Μαχαίρι’’ ή σταδιακά;

Οι περισσότεροι καπνιστές που αποφασίζουν να κόψουν το κάπνισμα το κόβουν ‘’μαχαίρι’’. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής και επιτυχημένη στρατηγική διακοπής του καπνίσματος.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η θέληση και η αποφασιστικότητα. Σταματήστε το κάπνισμα για εσάς τους ίδιους, αναλογιστείτε και ξεπεράστε όλους εκείνους τους λόγους που σας έστρεψαν αρχικά στο κάπνισμα και σκεφτείτε τα οφέλη από την διακοπή του.

Πώς να κόψω το κάπνισμα χωρίς να πάρω βάρος;

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να ελέγξετε το βάρος σας, όταν σταματήσετε το κάπνισμα.

Για παράδειγμα:

Αρχίστε να τρώτε υγιεινά . Τρώμε μικρότερες μερίδες, σε μικρότερα πιάτα. Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά, αντί το γλυκό και τις καραμέλες.

Φυσική άσκηση : Η άσκηση εξασφαλίζει την επιτυχία της προσπάθειας σας να κόψετε το κάπνισμα . Βοηθά να χαλαρώσετε και να μην το σκέφτεστε.

4 ΒΗΜΑ: Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Αντιστέκομαι στον πειρασμό να καπνίσω.

  • Σχεδιάστε από πριν πως θα αντιδράσετε σε δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις.
  • Μάθετε να χαλαρώνετε και να αντιμετωπίζετε καλύτερα το άγχος σας.
  • Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν.

www.dietology.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

20170 hits

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

9269 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

9181 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

8308 hits