×

Προειδοποίσηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 42

Συμβουλές για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης
03 Φεβ
2017

Συμβουλές για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης

Κατηγορία Υγεία

Ο βλεννογόνος του εντέρου, έχει τον υψηλότερο ρυθμό κυτταρικής ανανέωσης στον οργανισμό, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι τροφές που παραμένουν άπεπτες προκαλούν ανεπάρκεια ενζύμων και τοξικά παραπροϊοντα, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της απορρόφησης θρεπτικών ουσίων. Το αίσθημα του μετεωρισμού , του στομαχικού καύσου , της ναυτίας , της δυσκοιλιότητας , η διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν λειτουργεί σωστά η πέψη των τροφών.

Η κακή απορρόφηση των τροφών μπορεί να προκαλέσει αναιμία, παχυσαρκία και μία πλειάδα εκφυλιστικών νόσων.

Οι κυριότεροι παράγοντες που απορυθμίζουν την πέψη είναι το στρές , τα άτακτα ωράρια γευμάτων, η ανεπαρκής διατροφή , τα φάρμακα , η κατάχρηση αλκόολ και το κάπνισμα.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν για να αποφύγετε την δυσπεψία και να έχετε μια καλή λειτουργία της πέψης

1) Τρώτε μικρά γεύματα μασώντας αργά. Έξι μικρά σνακ είναι προτιμότερα από τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, που θα φάτε βιαστικά.

2) Τρώτε στην ώρα σας

3) Μην πίνετε υγρά κατά την διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτά παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των στερεών τροφών. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κατά την διάρκεια του γεύματος, προτιμήστε μη όξινα υγρά. Το ιδανικό θα ήταν να πίνετε υγρά είτε πριν είτε μετά το γεύμα.

4) Κάνετε διάλειμμα για φρέσκα φρούτα μεταξύ γευμάτων, για να βοηθήσετε την πέψη, να αυξήσετε την ενέργεια σας και να διευκολύνετε την αποβολή τροφών.

5)Η βοήθεια των αντισπασμωδικών αφεψημάτων όπως είναι η αγγελική , το μελισόχορτο , το χαμομήλι , ο δυόσμος , η μέντα και το θυμάρι. Τα βότανα αυτά καταπραύνουν τους ιστούς του πεπτικού.

6)Καταναλώστε πράσινα λαχανικά . Τα φύλλα πικραλίδας και η σκόνη κουρκουμά εκκρίνουν μια ουσία που προκαλεί την ροή της χολής, η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας στην πεπτική διαδικασία.

7)Καταναλώστε σπόρους άνηθου και μάραθου πριν από το γεύμα. Περιέχουν μια ουσία η οποία εμποδίζει τον σχηματισμού εντερικών αερίων και αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων που προσβάλλουν το εντερικό σύστημα.

8) Δοκιμάστε μία παπάγια ή μία κόκκινη πιπεριά . Η παπάγια παρέχει παπαϊνη , μια ουσία που βοηθά την πέψη των πρωτεϊνών, καθώς και άλλα ένζυμα για την πέψη των αμύλων. Η κόκκινη πιπεριά, στην φυσική της μορφή προκαλεί ροή σιέλου και μειώνει την παραγωγή των στομαχικών οξέων.

Από την διατροφολόγο : Κύρου Μαρία (N.D),Bsc

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα πιθανότερα προβλήματα που συναντάμε σε παρατεταμένες περιόδους νηστειοθεραπείας είναι…

15051 hits

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος…

7154 hits

σε Υγεία

AΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Οι γιορτές μόλις πέρασαν, ωστόσο οι επιπτώσεις…

6746 hits

Γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τις μακροβιοτικής διατροφής; Συνήθως, οι άνθρωποι…

6214 hits